domingo, 2 de noviembre de 2014

UNITAT 1. UN LLOC A L'UNIVERS

En aquesta unitat s'introdueix als alumnes en els conceptes bàsics de l'estudi del sistema solar dins de la immensitat de l'univers i de la dinàmica terrestre.


1. EL SISTEMA SOLAR
El Sol és un tipus de cos de l'espai anomenat estrela. Les estreles són esferes gegants que tenen llum pròpia i calfen.

La Terra és un tipus de cos de l'espai anomenat planeta. Els planetes tenen una forma quasi esfèrica i giren al voltant d'una estrela. El seu recorregut forma l'òrbita. La Terra fa la seua òrbita al voltant del Sol.

El conjunt de planetes que giren al voltant d'una estrela formen sistemes planetaris. Els huit planetes que giren al voltant del Sol formen el sistema solar.
*Visió crítica: plutó ja no es considera un planeta del sistema solar
 

2. MOVIMENT DE ROTACIÓ DE LA TERRA
El moviment de rotació consisteix en el gir de la terra sobre si mateixa. Aquest gir es realitza al voltant de l'eix de rotació que és la línia imaginaria que uneix el pol nord amb el pol sud. Aquest eix i, per tant, la Terra està lleugerament inclinada.
 
Aquest moviment tarda 24 hores en completar-se i dóna lloc als diversos moments del dia: alba, migdia, vesprada i nit.

3. MOVIMENT DE TRANSLACIÓ DE LA TERRA
 El moviment de translació consisteix en desplaçament de la Terra al voltant del Sol. Tarda 365 dies en completar-se.
Aquest moviment sumat a la inclinació de la Terra dóna lloc a les estacions:

4. LA LLUNA
La Lluna és el satèl·lit de la Terra. Un satèl·lit és un cos de l’espai amb forma d’esfera que gira al voltant d’un planeta. A més també gira sobre si mateixa. Els dos moviments els realitza en 28 dies. Esta coincidència fa que sempre veiem la mateixa cara de la Lluna.

Els satèl·lits no tenen llum pròpia sinó que, en el cas de la Lluna, reflecteix la llum del Sol. Encara que la Lluna sempre està rebent llum, segons la posició que té en relació al Sol i la Terra la vorem d’una manera o altra. És el que es coneix com les fases de la Lluna:


5. L'UNIVERS
 L'univers és allò més gran que podem conèixer ja que és el conjunt de tot el que existeix.
Una galàxia és un conjunt de moltes estreles i planetes que formen sistemes. El sistema solar s'encontra en la galàxia Via Làctia.



No hay comentarios:

Publicar un comentario